lauantai 20. huhtikuuta 2013

frettien eläinkauppa myynti

Olin pääsiäisenä Tomin kanssa Tallinnassa, josta lähti mukaan myös tämä aihe ja halusin tästä kirjoittaa. Eli siis frettien eläinkauppa myynti. Kävimme ROCCA AL MAREssa, ja siellä olikin sitten eläinkauppa, jota en olisi ilman Tomin silmiä edes tajunnut, olin siis jo valmis menemään kerroksen ylemmäs, kun Tomi huomasi eläinliikkeen ja kysyi halusinko käydä siellä. Tottakai halusin, halusin nähdä liikkeen sisällön eläimet, ja jos matkaan olisi lähtenyt Ramonellekkin jotakin. Eipä lähtenyt, ja olisi ollut parempi kun minua ei olisi koko eläinosastolle päästetty.Siitä sitten koko reissun ikävin kohta alkoikin. Katsoin eteeni  muutama Suomalais turisti ja paikallisia kyyhötti lasiterraarioiden edessä. Menin siis sinne, halusin nähdä mitä eläimiä siellä oli ja mitä ihmettä he katsoivat. Menin enemmän ja enemmän, ensin ne ihmettelivät deguja, luulivat niitä chinchilloiksi.. Menin pari askelta eteenpäin, näin hiiriä, oravia pienissä lasiterraarioissa. Kaiken huipuksi siellä oli uros fretti. 
Lasiterraario oli siis suljettu ja siellä oli vain pellettiä pohjalla, ruokakuppi, juomapullo ja muovinen ”mökki” jossa ei siis ollut pohjaa, niinkuin kuvistakin varmasti näätte.
Mulla meinas valehtelematta nousta savua korvien välistä, kun näin sen soopeli uroksen ruokailemassa edessäni. Tomi taisi myös huomata heti reaktioni tai niin se huomasikin, pyysi rauhottumaan. Kyllä oli pidättelemistä kun kassan ohi kuljettiin, Tomi sai suorastaan sanoilla pakottamaan mut pois liikkeestä, taisi sinnekkin pääkoppaan mennä että kohta en säästele sanojani.

Ei voi kun ihmetellä mitä näiden ihmisten päässä pyörii, Suomessa ei ole enää frettejä eläinkaupoissa, jossei jotkin idiootit niitä sinne vie, niin miksi sitten Virossa ? Ei luulisi olevan nyt niin erillainen paikka, ja jos ihmiset yhtään edes tietäisivät freteistä kyseisessä ELÄINLIIKKEESSÄ ei varmasti pitäisivät niitä tuollaisessa. Itse ainekin olen ymmärtänyt, että eläinkauppojen pitäisi miettiä ja ajatella vain eläinten parasta. Onko tuo parasta, että tuollainen eläin kyyhöttää ihmisten ympäröimänä.
Tuli muutaman turistin suusta ”Voi kun toi on söpö, mikähän se on, mä haluun samanlaisen”. Siitä vaan 266€ ja se eläin on sun mukaan saat luultavasti huonolla luonteella ja mahottoman huonolla suvulla varustetun näädän. Tuskin ne tuolla miettii enää osaako se uusi omistaja kouluttaa ym. KO eläintä, eiköhän he halua vaan rahat.
 Että ärsytti niin paljon, jos vähänkään sujuvammin olisin osannut englantia puhua, varmasti olisin kassalla avannut suuni, mutta harmikseni en osaa tuskin tulen koskaan osaamaakaan.

Oli liikkeessä oravia, kaloja, hiiriä ym. samanlaisisissa terraarioissa, kuin fretti. En voi käsittää fretti ja hiiri samankokoisessa ? Varmasti ei ilmakierrä kunnolla nuissakaan. On se varmasti hienoa, kun on omassa liikkeessä vähän erikoisempia eläimiä, mutta onko se kannattavaa ? Toivottavasti nuokin idiootit sen jossain vaiheesssa tajuavat. 
Oisi varmaan pitänyt kysyä kassalta, että laittaisiko se oman wuffensa tai kissan tuommosee koppii, luulenpa, että ihmettelisivät hieman, mutta tosiasia on se, että miksi sä laittaisit fretin tuommoseen, jossei kissaa voi sinne laittaa ? Mitähän nuilla ihmisillä tuolla korvienvälissä on ?

No kuitenkin näin myös yhden ilmon tori.fi:ssä, että joku etsi fretti naaraalleen, uros frettiä astutukseen. Taitaa olla taas näitä harrastelijoita jotka päättävät heti ekalla fretillää voi ku on ihana taidankin teettää parit muksut. Sama päti yhteen näätäharrastajaan, joka kahtien pentujen jälkeen luopui myös naaraastaan, kun uros karkasi. 
Katsahdin myös apulasta ilmotuksia ihan mielenkiinnosta ja kippas kappas oli siellä fretin pentuja myynnissä 300e ”Pentujen äiti on rokotettu, eli pennuilla on äidiltä rokote suoja ja pennut madotetaan ennen luovutusta” jne. HUOH.
Onko täällä blogin lukijoissa ketään kuka on ottamassa tänä vuonna pentua itselleen ? :)

Minua pyydettiin viimekuisista eläinpäivistä kirjoittamaan juttu yhteen Orimattilalaiseen lehteen, ja toimittaja kysyi paljon näädästä, ja sainkin ihan hyvän jutun kirjoitettua.
Toivottavasti syksyn suunnitelmat pitää ja päästään uudestaan kyseiseen eläinliikkeeseen Rampsan kanssa.
Pyydän anteeksi että tämäkin postaus pitkittyi, mutta itsellä on tässä ollut kauheesti kaikkea hommaa, kirjoitin yhteen sisaren suru kirjaan oman tarinani ja kouluhommia. Tuntuu että koko ajan saa jossain juosta.
Ja ensi kuussa on meidän perheessä perheenlisäystä kun Pörinä syntyy, vähän jänskättää että millainen vauva sieltä tulee ja miten taas meidän perheen arki muuttuu, mutta tulen enemmän aiheesta kirjoittamaan sisaren suru blogiini.
- Henna

11 kommenttia:

 1. Moi. mä kävin kans jossain eläinkaupas tallinnas ja näin sielläkin fretin. Siellä oli myyjä joka katseli frettiä hymyillen ja samalla kertoi freteistä. se selitti että fretille riittää hamsterin häkki ja että ne on kasvis syöjiä. Se sano kans et fretin pää ravintoa on HEINÄ!?!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saanko udella kyseisen liikkeen nimeä ? Virolaiset eläinkaupat eivät pysty yllättämään mua enään yhtään, sen verran oon järkyttynyt tuosta että siellä on pienessä lasiterraariossa fretti. Heinää ? Itse olen uudenvuoden jälkeen menossa ostamaan lihoja. Se on kun erikoisia eläimiä pitää haalia eläinkauppoihin ja sitten niitä ei edes osata hoitaa.. ja annetaan ihmisille väärä kuva ko eläimestä.. /:

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. poistin puhelimella vahingossa kommenttisi
  mutta tässä se uudelleen :

  Maailmalla näkee. :( Ahdistavinta oli Japanissa, eläinlajeja oli enemmän, kun suuressa eläintarhassa! Järkyttävimpiä oli yksinäinen mangusti tyhjässä terrassa ja valtavat kilpikonnat ja iso lisko samassa terrassa. Ynnämuuta todella surullista. Ja "tietysti" pieniä apinoita pyöreissä lintuhäkeissä. Lajeja oli ihan silmitön määrä.

  VastaaPoista
 4. Toi saa kyllä nii vihaseks ja surulliseks. Ite olin kans kyseisessä kauppakeskuksessa samoihin aikoihin tän sun postauksen kanssa. Mitään tietoa tälläsestä liikkeestä ei ollu, mut nyt näin jälkeenpäin tekee pahaa ajatella että oon kaikessa rauhassa shoppaillu, kun samaa aikaa samassa rakennuksessa eläimiä pidetään näin huonosti ja annetaan niiden kärsiä... Ja viellä eläinkaupassa. Ihan uskomatonta :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavan paljon on eläinkauppoja, joissa ei tarpeeksi paljon panosteta eläinten hyvinvointiin. Kuulin, että Lahden Faunatar on ottanut nyt sellaisen otteen eläinten myyntiin, etteivät osta mielellään enää tukusta eläimiä, vaan yrittävät saada suurimman osan eläimistä suoraan kasvattajilta. (Ottavat ilmeisesti myös eläinten ostajien puhelinnumerot ylös)

   On myös eräs tapaus tullut ilmi, jossa eräs nainen oli ostanut yhdestä ell heinää, jossa oli ilmeisesti ollut myrkkyä. Häneltä kuoli muutama eläin tämän seurauksena. Tätä kyseistä eläinkauppaa ei sen koommin kiinnostanut. Heillä tuntuu olevan pääpiste vaan siinä, kunhan on vaan paljon eläimiä, ja tuotteita, kuluttajille kaikkea hienoa niin pärjätään. Surullista miten paljon eläinkaupoissa on näitä ikäviä asioita, vaikka luulisi että siellä jos jossain ollaan hyvinkin tarkkoja eläimistä, ja niiden oloista, sekä hoidosta :/

   Poista
  2. Aivan uskomatonta. Itse en ikinä pystyisi työskennellä paikassa jossa toimitaan näin väärin. Minkälainen ihminen edes pystyy ? Toivottavasti edes joskus saadaan asiat muutettua parempaan suuntaan.

   Poista
 5. Mun mielestä eläinkaupoissa ei olisi hyvä olla mitään eläimiä myynnissä (ehkä kaloja just ja just.) En usko, että millään eläimellä on hyvä siellä pällisteltävänä. Olen myös usein saanut kuulla kuinka eläinkaupoista ostetut jyrsijät olleet sairaita ja huonoista vanhemmista tai sisäsiittoisia. Kaikille lemmikkieläimille kuitenkin kasvattajia löytyy, joilta saa valtavasti tietoa eläimestä ja sen suvusta sekä hoidosta. Lisäksi kasvattajilta lemmikin saa usein halvemmallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samaa mieltä. Mielestäni kuitenkin on parempi esimerkiksi tämä Lahden Faunattaren linjaus, joka ostaa vain ja ainoastaan Suomalaisilta kasvattajilta. (En sitten tiedä millaisilta kasvattajilta, esim. deguille tuskin löytyy kamalasti suku tietoja, joillekkin hamstereille ovat jotkut joskus sanoneet saanneensa sukutaulut mukaan, sekä kasvattajan tietoja, mikäli tulee kysyttävää), kuin ostettaisiin tukusta eläimiä..Mielestäni olisi parempi, että eläinkaupoilla olisi laajat tiedot eri eläimien kasvattajista, joita voisivat jakaa ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet x eläimestä. Niin vaan tuskin tulee olemaan vielä pitkäänpitkään aikaa..:/

   Poista
 6. Voi miten pieni ja tympeä tila fretillä. Jos kohta suunnataan Viroon ja toi liike on pystyssä, menen avaamaan sanaisen arkkuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä on niin kauan frettejä kun joku niitä ostaa, ja myy sinne :/ Uskon että tuo liike löytyy vielä ko paikasta.

   Poista

Hyvällä maulla kirjoitetut risut ja ruusut, sekä kysymykset ovat tervetulleita !