torstai 13. helmikuuta 2014

Miksei ihmisille mikään riitä ?

Nyt mun ymmärrys alkaa olla ihan lopussa, miksi ihmisolento on niin tyhmä ja ajattelematon ? Hetken aikaa olen tätä seurannut ja ollut hiljaa, mutta erään tapauksen jälkeen haluan kirjoittaa teille tästä asiasta. Fretti ei ole jyrsijä, ei kani, eikä matelija. Fretti on peto, sen luulisi jokaisen tietävän, joka on vähänkään kiinnostunut kyseisestä lajistaHiiret, rotat, hamsterit, degut, kanit ja kaikki jyrsijä- ja jäniseläimet ovat fretin ruokaa. Monet ihmiset syöttävät raakaruokinnassa freteilleen hiirien lisäksi myös esimerkiksi kokonaisia kaneja, mikä on todella hyvä.

Monilla meillä ihmisillä on kiinnostusta useampaa eläinlajia kohtaan. Toiset ovat kiinnostuneita matelijoista, toiset kaneista, kissoista ja koirista. Joku jyrsijöistä ja joku näätäeläimistä. Jollain riittää kiinnostusta kaikkiin lajeihin. Nyt tulee se iso mutta, vaikka kiinnostusta riittäisi koko maapallon eläimiin tarvitseeko kaikki saada itselleen ? Jos tällä hetkellä asuisin omassa kodissa ja minulla olisi fretti, en voisi ottaa ihan mitä tahansa eläintä. En todellakaan voisi ottaa kerrostaloyksiöön tai -kaksioon fretin lisäksi hamsteria, hiiriä, rottia tms. en mitään pientä jyrsijää tai saaliseläintä. Miksikö ? En haluaisi todellakaan, että fretti tai jyrsijä kokisi toisistaan minkäänlaista stressiä. En haluaisi, että minä olisin syy siihen, ettei esimerkiksi hamsteri pystyisi elämään normaalia, rentoa ja stressitöntä elämää, enkä halua, että frettini joutuisi koko ajan miettimään missä saalis on ja miten siihen pääsee käsiksi. Koska on tosi, että fretti haistaa kyllä, jos jossain on saaliseläin ja saaliseläin varmasti haistaa fretin, sillä fretin ominaishaju on vahva. Joskus kuulee väitettävän, että jyrsijä tottuu saalistajansa hajuun, se on suoraan sanottuna täyttä paskaa. Miksi eläimiä ei suoraan pidetä yhdessä, eihän ne totuttuaan tee toisilleen mitään? Fretin luontainen vaisto on tappaa ja saaliseläimen vaisto paeta, ne eivät toimi yhdessä.

Yleensä, jos kodeissa pidetään esimerkiksi jyrsijöitä/kaneja fretin kanssa edes samassa kerroksessa taloa, (puhumattakaan että välissä olisi vain ovi), ihmiset ajattelevat vain ja ainoastaan itseää ja sitä mitä he haluavat. Silloin ei ajatella eläimen parasta. On valitettavan surullista, miten paljon näitä stressikoteja todellisuudessa on, sitten käy niitä vahinkoja kun jyrsijät pääsevät vapaaksi ja ihmetellään, kun fretti on syönnyt ne. Siinä vaiheessa mielestäni pitäisi jo viimeistään hälytyskellot alkaa soimaan tuolla päässä ja alkaa ajattelemaan eläimien parasta. Kumpi todellisuudessa ihmiselle siinä vaiheessa on tärkeämpää : Se että saa pitää paljon eri eläimiä, vai se, että eläin saa elää onnellista elämää.

"Miksei ihmisille mikään riitä ?" Miksi ihmiset hamstraavat eläimiä ? Jos löytää netistä jonkun halvan tai ilmaisen eläimen, onko se pakko aina saada ? Jos noin ajattelee koko talohan täyttyy eläimistä. Siinä vaiheessa jokaisen kannattaa miettiä, miksi haluaa eläimen, mikä virka sillä on perheessä ja voiko siitä olla jotakin haittoja. On surullista, että ihmiset ajavat aina omia tahtojaan ajattelematta sitä, mikä eläimelle on parasta. Miksi aina pitää keulia yli ja hankkia yli rajojen. Minkä rajojen ? Niiden rajojen, mitkä pitäisi löytyä joka ikisen ihmisen päästä.

Seuraavaksi tullaan tähän "pelastetaan eläimiä" kohtaan. Onko eläimen pelastamista se, että otat valmiiksi sairaan eläimen kotiisi, joka olisi muuten mennyt lopetukseen ? Otetaan vaikka esimerkiksi sokea kissa, onko kissan elämää se, että joutuu koko ajan vain miettimään mitä ympärillä tapahtuu, onko koiran elämää se, että on päässä niin suuri vika, että tuntee turvatonta oloa ihmisiin ja joutuu itse koko ajan suojelemaan itseään ja ihmiset taas varomaan koiraa, ettei se vaan pure. Onko eläimen elämää, jos on vakava sairaus, jolloin parempi olisi lopetus. Surullinen fakta on se, että olen törmännyt ihmisiin, jotka luulevat pelastavansa sairaita eläimiä itselleen, vaikka todellisuudessa niiden paras olisivat olleet nuo toiset niityt. Itse en voisi kuvitellakkaan, sanovani ,että pelastin Ramonen en todellakaan. En pelastanut, vaan tarjosin kodin, kun entinen omistaja joutui siitä luopumaan. Jotkin puhuvat, että eläimen pelastamista on se, että kerää itselleen tuolta netistä kaikki kodinvaihtajat, mutta mielestäni asia ei niin ole. Jos eläimen tahtoo, sitä pitää todella miettiä hetken ennen kuin ottaa.

Nyt haluan, että jokainen teistä jotka ovat frettiä miettineet ja teillä on jysijöitä ajattelevat todella ennenkuin menette sen fretin hakemaan. Olisiko parasta ensin odottaa, että jyrsijät ovat siirtyneet toisille niityille. Ja jokainen fretin omistaja, mieti ennen kuin käyt tarjoamaan jyrsijälle kotia, olisiko kuitenkin parempi odottaa ensin, että se oma kärppä lähtee toisille putputusmaille.


Olen puhunut. Voi olla, että tästä tulee vielä lisää tekstiä. Jos jollain tulee mieleen jotakin postausehdotuksia, otan niitä ilomielin vastaan. Seuraavaksi tulen kirjoittamaan kuulumisia, muunmuassa miksi meitä kuitenkaan tammikuisissa näyttelyissä ei näkynyt, vaikka olimme ilmottautunut, sun muita muutoksia.

<3 : Henna

1 kommentti:

  1. Olen täysin samaa mieltä. Kun lemmikkiä hankitaan, ihmisen pitäisi osata ajatella omaa napaansa pidemmälle jotta eläimelle voidaan tarjota sellainen koti, millaisen se todella tarvitsee. Elämässä on tehtävä kompromisseja. Vaikka kuinka tykkäisi marsuista, ei niitä voi hankkia elämään frettien keskuuteen. Jotkin ihmiset sanovat että heidän eläimensä eivät stressaa tästä. Stressi ei kuitenkaan aina näy; selvimpiä merkkejä ovat tietysti eestaas ravaaminen, syömättömyys, löysät ulosteet tai karvan oheneminen. Mutta stressi ei välttämättä näy ulospäin, vaan syö eläintä (aivan kuten ihmistäkin) hiljalleen sisältäpäin. Frettien ja jyrsijöiden/kanien pitäminen samassa tilassa on mielestäni eläinrääkkäystä, sillä sipuli.

    Eläintenhamstraajat ovat luultua suurempi riesa. Ja mistä tietää että ongelma on todellinen? Siitä että henkilöt itse kieltävät sen. Joillekin ihmisille ei mikään riitä, ja se kostautuu eläimille. Ollaan sokeita omien eläinten terveydentilalle kun eletään vain siinä pelastamisen vaaleanpunaisessa sumussa. Eläintenhamstraaja ei kykene lopettamaan eläimiä edes silloin kun sen oikea aika olisi, ei ole eläimen elämää pelätä ihmistä kuollakseen tai törmäillä seiniin siksi kun näkö ei enää pelaa.

    VastaaPoista

Hyvällä maulla kirjoitetut risut ja ruusut, sekä kysymykset ovat tervetulleita !