sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Valmiina än yy tee nyt - Näyttelyt

Capital2013! oli meidän ensimmäinen fretti näyttely. Muistan kuinka olin ihan paniikissa, mitä siellä tehdään? Mitä tarvitsen mukaan? Entä jos unohdan jotakin oleellista? Onko kaikki varmasti mukana? Olenko tehnyt kaiken oikein? Luulin kaiken olevan paljon monimutkaisempaa, mitä oikeasti on. Olemme käynneet nyt kahdesti virallisissa näyttelyissä, sekä lemmikkimessuilla, joten jonkunlainen kuva on koostunut näyttelyistä, sekä sinne tarvittavista tavaroista. Koska ensi viikonloppuna olemme menossa Finnish Ferret Festivaaliin päätin tehdä koosteen miten meillä valmistellaan, mitä otamme mukaan näyttelyihin, ja lauantain jälkeen kerron teille enemmän mitä siellä näyttelyissä oikeasti tehdään, yritän kuvata teille siis paremmin lauantaina kuvia kuin aikaisemmista näyttelyistä, sekä tehdä pidemmän kirjoituksen aiheesta.
 Korvien putsaus, sekä kynsien leikkaus ovat normaaleja rutiineja. Meillä ei ole mitään tiettyä aika väliä, koska putsataan korvat tai leikataan kynnet, vaan nämä toimenpiteet tehdään tarvittaessa, kuitenkin aina ennen näyttelyitä. Nyt Ramonenin kynnet olivat kerenneet kasvaa jo hieman liian pitkiksi, sillä olin "hukannut" kynsisakset, jotka löytyivätkin laukustani. (... sen jälkeen, kun olin melkein koko asunnon raivannut ylös alaisin). Korvat putsataan tottakai vielä näyttely paikalla, Ramonella varsinkin toinen korva likaantuu todella nopeasti, ja toinen taas voi pysyä kauakin puhtaana. Tähän voisin lisätä vielä Strongholdin laiton, josta en tajunnut kuvaa ottaa. Stronghold on loishäätö, joka tulee laitattaa fretin niskaan muutama viikko ennen näyttelyitä korvapunkkien varalta. Jos näyttelyissä ei ole antaa todistusta liuoksen laitattamisesta, frettien sisäänkirjautumisessa otetaan pieni korvapunkki testi, jossa varmistetaan ettei tartuntaa ole. Jos eläimellä todetaan korvapunkkeja, ei se saa osallistua näyttelyihin. Korvapunkit tarttuvat helposti ja voivat hoitamattomina johtaa tulehdukseen korvassa, kuurouteen tai kuulon heikkoutumiseen. (Jos fretillä on korvapunkkeja se näkyy yleensä korvassa olevana kahvinpurumaisena vaikkuna, sekä korvien rapsuttamisena ja pään heiluttamisena)
 Meillä oli ensimmäisissä näyttelyissä nylonhäkki mukana, sillä en vielä silloin saannut ostettua Marshallin fretti aitausta. Nylonhäkki oli paljon ahtaampi, sekä keväällä Ramone teki siihen reijän. Joten voin todella suositella tätä aitausta kaikille uusille ja vanhoille fretti ihmisille, jotka ovat kiinnostuneet näyttely toiminnasta. Aitaus on näppärä saada pieneen tilaan ja menee helposti kasaan. Kätevintä on se, ettei ainekaan oma urokseni ole vielä päässyt hyppimään/kiipeilemään ylitse aitauksesta, vaan on visusti pysynnyt aidatulla tilalla. (Meillä tämä on muutenkin ollut todella suurella käytöllä mm. öisin) Aitaukseen on myös ostettavana matto, jota itse en ole saannut aikaseksi tilattua, kun ostin itse aitauksen käytettynä. Meillä mukaan tulee pressu, jota en vielä kaapista kaivanut. Näyttelyissä kuitenkin tulee olla tilava ja fretin pitävä häkki/aitaus, jossa eläin voi viettää päivänsä.
Vessapaperia, sekä pesuainetta on hyvä ottaa varaksi mukaan, jos fretti päättää tehdä tarpeensa wc viereen. Keltaisessa pullossa ei siis ole vessanpuhdistus ainetta, vaan ihan yleispuhdistajaa. Meillä kotona käytetään sanomalehtiä vessalaatikoissa, sillä olen todennut kaiken muun sotkevan hirveästi. Pellettiä laittaessa wc:n tarkoitus muuttuu kaivuu laariksi kotona. Näyttelyissä yleensä on valmiina pelletit, joten en sinne ole viitsinyt sanomalehtiä ottaa mukaan. Muutenkin Ramone on yleensä paljon rauhallisempi tapahtumissa, eikä näin ollen edes tajua/ajattele pellettien merkitystä muuna kuin vessana.
 Petejä, sekä muutamia leluja on hyvä ottaa aitaukseen mukaan. Fretit nukkuvat paljon näyttelyissä, joten unipussit, ja pedit ovat tärkeäitä olla mukana. Kotona tuo unipussi on myös ihan lemppari juttu, joten pedit ei paljoakaan kiinnosta. Itselle viltti, jos tahtoo välillä mennä lepäämään, sillä olen ainekin itse huomannut, kun päivä alkaa olla puolessa välissä alkaa väsy painaa. Ja tämä tulee olemaan ensimmäinen näyttely minne tajuan tuon mukaan ottaa.
Kankainen pala tulee myös varata kuljetusboksiin. Kun fretit menevät arvosteltavaksi, kuljetusboksissa saa olla vain ja ainoastaan kankainen pala/pyyhe tms., eikä mitään ylimääräistä, jotta tuomarin on helppo ja nopea ottaa fretti pois boksista.
 Mukaan tietysti on varattava juoma, sekä ruokakupit. Poikaystäväni osti Ramonelle aitaukseen kiinnitettävän kupin, sillä pojalla on tapana laahata kuppia mukana, niin että kaikki vedet on pitkin lattioita. Viime näyttelyissä, meiltä loppu omat paperit kesken, koska kaikki meni vesien kuivaamiseen. Ruokana olen ottanut mukaan kauloja, sillä olen todennut ne kaikki helpoimmiksi.
 Turvallinen boksi matkalle, sekä arvosteluun. Meille on samalla näyttely reissulla tulossa isompi boksi, jotta tulevaisuudessa pojan ei tarvitse matkustaa niin pienessä tilassa. Kuljetushäkki on hieman ruostunut ja kulunut käytössä, mutta muuten on oikein toimiva.
Sisäänkirjautumisessa täytyy näyttää fretin terveyskortti, jossa pitää näkyä voimassa oleva penikkatauti rokote, sekä strongholdista todistus. Niinkuin aikaisemmin kirjotin, jos strongholdista ei ole todistusta otetaan näyte. Ja jos penikkatauti rokotteesta ei ole näyttöä ei pääse sisälle. Joten terveyskortti on todella tarpeellinen ja muistettava ottaa mukaan !

Jos Lempäälän suunnalla joku asustaa, näyttelyyn on ilmainen sisäänpääsy. Paikkana toimii siis Manttaalitalo, ja osoite on Manttaalitie 1, 37500 Lempäälä.

<3 : Henna

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvällä maulla kirjoitetut risut ja ruusut, sekä kysymykset ovat tervetulleita !