keskiviikko 11. marraskuuta 2015

Vastauksia, mieltä askarruttaviin kysymyksiin

Kuinka monta frettiä sulla nyt on?
- Neljä. Ramone 4v, Oskari 1v, Amelia ja Koda ovat puolivuotiaita. Pojat ovat omistuksessa, ja Amelia on Pickpocket`sin kasvattajalta sijoituksessa.
Mikä on varuste jonka haluaisit seuraavana?
- Meiltä löytyy aika hyvin jo kaikki tarvikkeet. En oikein osaa sanoa, ehkä matkan varrella tulee vielä jotakin mitä me tarvittaisiin.
Kuinka vanha on vanhin frettisi?
- Ramonen on vanhin, ja ikää tällä hetkellä 4vuotta ja 5kuukautta
Onko joku freteistä suosikkisi, kuka ja miksi?
- Vaikka tuntuu ehkä tyhmältä valita omaa "lempparia", ja tästä ehkä joku voi ottaa nokkiinsa miten kukaan voi valita laumastaan yhtä joka on "ylitse muiden". Kaikki fretit ovat mulle erityisen tärkeitä ja rakkaita. Ramonen on kuitenkin "suosikkini", ihan vain sen takia että sen kanssa on koettu paljon. Ramonen on ollut melkein 4,5v mun matkassa todella erillaisissa elämäntilanteissa. Frian kuoleman jälkeen Marraskuussa 2011, viime vuoden Lokakuuhun oli Ramone ainut oma fretti elämässäni, joten sillä on todella iso merkitys.
Pahin asia mitä fretit on tehnyt sun kodissa?
- Meillä ei mitään kovin suurta ole koskaan tapahtunut. Fretit ovat meillä olleet aika helppoja, ja suurimmilta vahingoilta ollaan vältytty. Muutamia hassuja juttuja ollaan jouduttu tekemään, esim. kun vietimme paljon aikaa poikaystäväni yksiössä Oskarin ollessa kiimassa, tuo kantoi kaikki tavarat sohvan alle. Sen seurauksena jouduimme ottamaan jalat sohvasta pois. Tuli muutamana aamuna hieman kiire kun ei löytänyt avaimia, tai työkenkiä.

Kuinka vanha olet?
- Olen syntynyt 1997, eli täytin kesäkuun alussa 18v.
Kuinka vanhana sait ekan fretin?
- Meidän ensimmäinen fretti oli vuonna 2008, eli 7vuotta sitten. Olin silloin 11vuotias. Ramonen tuli neljän vuotta sitten ollessani 14vuotias.
Minkälaisille ihmisille suosittelisit frettejä?
- Ehdottomasti sellaisille joka ensinnäkin jaksaa perehtyä kunnolla lajiin. Fretit niinkun varmasti monet muutkaan eläimet eivät ole tarkoitettu kaikille ihmisille. Fretin kanssa täytyy löytyä huumoria, mutta samalla myös määrätietoisuutta. Pelko perseessä ei kannata lähteä siis tälläisen eläimen kanssa elämään. Pitää pystyä miettimään monelta kantilta "Onko fretti varmasti se sulle sopiva eläin." Esim. Oskarin kanssa olen hiton ylpeä jos näin voi sanoa, että se tuli meille eikä ensimmäiseksi fretiksi. Toki siitä olisi voinnut tulla ihan kelpo näätä, mutten usko että kovin moni aloitteleva olisi ollut heti matkassa kun asunnossa on eläin, jonka elämäntehtävä siinä vaiheessa on vain purra ihmistä pelkonsa vuoksi. Fretit tarvitsevat myös paljon tilaa, sekä niiden sairauksiin tms. tulee paneutua. 
Kaunein väri freteillä, kuva siitä?
- Tää on todella vaikea kysymys. En oikein tiedä mitä vastaisin. Olen/Olin pitkään haaveillut suklaa tai pastelli tytöstä sillä värinä ne ovat todella kauniita. Toisaalta albiinot saivat mut keväällä puolelleen, kun taas musta soopelit ja soopelit ovat hyvinkin luonnollisia värejä. Mielestäni lähes kaikki fretit ovat kivoja, enkä osaa valita kauneinta väriä.
Tuhmin frettisi?
- Mietin hieman miltä kannata tätä ajattelisin. Mutta uskoisin, että Oskari. Oskari on ollut meidän poppoosta kaikki haastavin luonteeltaan. Nyt rauhotuttuaan se on todella kekseliäs.

Kiltein frettisi?
- Meillä on nykyään kaikki fretit aika kilttejä. Mutta Ramone ja Koda ovat ehkä rauhallisimmat, sellaisia jotka ottavat vaan lunkisti.
Söpöin kuva freteistäsi?
- Tämä on yksi parhaista kuvista. Kaksi näätää samaan aikaa paikallaan.
Onko sulla muita eläimiä?
- Harjasgekko omassa kodissa. Äitini luota löytyy koira, kissa, pupuja, ja chinchilloja.
Haluaisitko koiraa tai degua?
- Meillä on joskus ollut deguja, mutten usko että enää välttämättä löytyisi tuommoisille jyrsijöille mielenkiintoa. En ole ehkä enää niin "häkkieläin" ihmisiä. Koiran tahtoisin, meillä on viimeiset 18v aina ollut kotona koira. Olemme kuitenkin päättäneet, että koira tulee taloon aikasintaan sitten, kun olemme töissä ja meillä on säännöllisiä tuloja. Koiran ruokinta mm. on hieman kalliimpaa kun fretin.
Mitä kaikkea harrastat?
- Lähinnä vain pyörin fretti näyttelyissä ja sillon tällöin otan kuvia. Mitään säännöllistä harrastusta ei siis ole.

Lempi koirarotu?
- Rotweiler. Tämä luultavasti johtuu siitä, että meillä on mun elämän ajan ollut yhteensä 4 rotikkaa.
Huonoin kokemus frettejesi kanssa?
- En tiedä ottaisinko tähän Frian menetyksen, vai Oskarin käytöksen.. Ehkä Frian menetys vuonna 2011. Minulla oli siis ennen Ramonen tuloa tyttö fretti, joka oli hankittu "pusakasvattajalta". Valitettavasti Fria menehtyi 7kk ikäisenä. Myöhemmin selvisi, että tämä pennuttaja oli valehdellut meille monesta eri asiasta. *Puskakasvattaja= Ei ole liiton virallinen kasvattaja, puskakasvattajia ei kiinnosta niinkään frettien suku tai mitä suvun takana on. (Sairauksia tms. ei ole tiedossa, sillä vanhemmilla ei ole sukutauluja, eikä niiden "kasvattajia" tiedetä.) Puskakasvattajat eivät yleensä käytä pentuja eläinlääkärin tarkastuksessa, eivätkä siruta niitä. Viime keväänä sain erään tälläisen kanssa asioista paljon keskustella. Naaras oli eräältä puskakasvattajalta, ja uros oli tuotu Virosta ilmeisesti Suomeen myyntiin. Tämä puskakasvattaja kertoi tekevänsä pennut vain rahan ja kokemuksen takia. Pentujen myynnin jälkeen, myös uros ja naaras (Vanhemmat) menivät myyntiin. Puskapentuja saa myös helpommin hankittua, heillä ei ole "varaus listaa", vaan myyvät pennut mm. tori.fin kautta. Heitä ei yleensä kiinnosta minne pentu on menee tai jos kiinnostaa, heistä ei paljon luovutuksen jälkeen kiinnosta. Toivon, että jos siellä lukijoissa on joku, joka frettiä joskus tulevaisuudessa havittelisi lemmikiksi, ottaisitte yhteyttä liiton hyväksymiin kasvattajiin. 
Ihanin ja kivoin kokemus frettejesi kanssa?
- Ehkä kun tajusin viime heinäkuussa tuovani kotiin kaksi pentua. Ja kotona huomasin, että meidän vanhemmat fretit eivät olleet moksiskaan. Hienoja kokemuksia on myös näyttelyiden puolella. Olemme ahkerasti kiertäneet näyttelyitä, ja mm. tämän vuoden Tammerferretissä tuli isoja yllätyksiä Ramonen kannalta.
Oletko saanut paljon kavereita frettipiireistä?
-  Olen. Muutamia ystävyyssuhteitakin on tullut koottua. Fretti porukat on aivan mahtavia.
Säikähdyttävin eläinlääkärireissu? 
- Meillä ei kauheasti ole tarvinnut eläinlääkärissä käydä muuta kuin rokottamassa ja lantittamassa frettejä. Ehkä viime vuoden elokuussa? Olimme Emmalla, ja hänen frettinsä aamulla oli purrut/repäissyt Ramonen nenän auki. Itselle tuli pienoinen paniikki. Lahteen ajaessa soittelimme eläinlääkäreitä läpi. Mitään hätää meillä ei kuitenkaan ollut. Eläinlääkäri ei halunnut meitä edes laskuttaa.

Mitkä on poikaystäväsi lempieläimet?
- Fretit tottakai, mutte se ei ehkä ole yllätys. Tomi tykkää myös isoista koirista.
Minkälaisia nää fretit on luonteeltaan?
- Fretit ovat yksilöllisiä, joten luonteet voivat muutella. Kerron tässä omien frettien puolesta/kokemuksesta millaisia meidän fretit ovat. Oskari ja Amelia ovat tempperamenttisia, ja heillä riittää virtaa vaikka muille jakaa. Oskari on silloin tällöin hieman "kipakka". Tämä kaksikko on todella ketteriä, ja keksivät mennä paikkoihin, joita itse en välttämättä edes tajua. Ramone ja Koda ovat rauhallisempia, ei niin ketteriä. Tämä kaksikko taas viihtyy suht hyvin sylissä. Meidän porukka on kovin uteliaita ja kotona erittäin aktiivisia. 
Minkälaisen fretin tahtoisit seuraavaksi?
- En ole oikein varma vielä. Katsotaan mitä tulevan pitää.
Miksi päädyit frettiin?
- Alunperin kiinnostuin freteistä äitini kautta. Meillä oli vuonna -08 Ukko fretti josta jouduimme luopumaan äidin pahentuneen astman vuoksi. Tuo näätä sai jollakin tapaa leimattua tassun jälkensä sydämmeen. Aloin lukea lisää freteistä itsenäisesti, ja entistä enemmän tiesin että joskus vielä otan fretin. 
Oletko koskaan katunut fretin ottoa?
- En missään tapauksessa. Mulla on sellanen tunne sisällä, että fretit ovat ehdottomasti niitä omia eläimiä. Ne ovat tarpeeksi aktiivisia ja sosiaallisia.

Kuka freteistäsi on väriltään eniten mieleesi?
- Tämäkin on todella vaikea kysymys. Jokaisessa on jotakin hyvää. Suklaasta olen aina pitänyt, Ramonen väri on hieman erikoisempi verrattuna muihin fretteihini, omaan silmään se on kaunis, Oskarilla on kuviot muuten on suht luonnollisen värinen ja keväällä taas ihastuin albiinoihin. En osaa valita vain yhtä, mielestäni on todella paljon kauniita frettien värejä.
Minkä ottaisit lemmikiksi, jos et voisi ottaa frettiä?
- Koiran tai kissan. Koiran kanssa olisi mukava päästä harrastamaan jotakin.
Mitä sinun fretit syövät?
- Meillä fretit syövät vain raakaruokaa. Eli lintueläimiä, kanan ja kalkkunan eri osia mm. kauloja, palalihaa, jauhellihaa, rasvaa, selkiä, siipiä, tipuja. Myös pupun lihaa meillä on ollut niin palalihana, kuin luullisenakin. Hetkeen meillä ei ole hiiriä ollut, mutta kuuluvat myös osana ruokavaliota.
Mikä on kamalin muistosi frettien kanssa?
- Ehkä Frian kuolema. Se tuli meille aika "puskista", sekä sen jälkeinen aika. Myös Oskarin kanssa oli vaikeita hetkiä, mutta ne eivät missään nimessä ole "kamalia muistoja", vaan ovat opettaneet todella paljon.
Montako frettiä voisit samaan aikaan pitää?
- Tästä olen erään fretti ihmisen kanssa keskustellut. Enkä todellakaan osaa vastata. Jos lauma vain suvaitsee, ja toimii niin uskon että meille vielä muutama pötkö mahtuu. On niin eri asia olla esimerkiksi. 5 koiraa, kun 5 frettiä. Ehkä fretti ihmiset ymmärtävät tämän kaikki parhaiten.

Voiko frettitapahtumiin mennä vaikkei olisi frettia, eli vain katselemaan?
- Tottakai. Mm. eläinkauppojen esittely päiviä on suhteellisen usein ympäriinsä. Näyttelyt ovat yleensä paikoissa, jonne pääsevät myös turistit tutustumaan eläimiin. Esim. SFL facebook sivuilla voit löytää tulevia näyttelyitä, sekä meidän kalenterista näkyy missä olemme koskakin. Jos vain kiinnostusta löytyy, niin ihmeessä mukaan katselemaan ja kiertelemään.

Mistä ostat freteillesi ruoat?
- Ostan meidän frettien ruuat pääasiallisesti Lahdesta Riemun lemmikkikellarista, sieltä saamme lähes kaiken tarvitseman. Muut kuten hiiret ja tiput ostan joko ruokakasvattajilta suoraan tai vauhti raksusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvällä maulla kirjoitetut risut ja ruusut, sekä kysymykset ovat tervetulleita !