maanantai 19. maaliskuuta 2018

Eläintenpidon haasteet ja vahvuudet

Sain idean tähän kirjoituksen Päärynäeläin blogista. Susanna oli kirjoitellut omia haasteita, ja plussia omasta eläintenpidosta tällä hetkellä. Halusin myös koota omia ajatuksia, meidän eläintenpidosta.

Tämän kirjoittaminen oli oikeastaan aika hankalaa, tottakai sitä toivoisi ja haluaisi aina näyttää muille vain ja ainoastaan ne positiiviset asiat, mutta niin kun kaikki tietää jokaisella on ne omat vaikeutensa ja hankaluutensa joita on myös hyvä tuoda julki, ja jakaa kokemuksia muiden eläinihmisten kanssa. En usko, että yhdelläkään eläinihmisellä oli perheessä sitten jyrsijä, kissa, matelija, koira tai fretti on elämä aina kuin ruusuilla tanssimista.

Usein uskalletaan kirjoittaa vain ne positiiviset asiat, ja kun huomasin Susannan avautuneen blogissa myös niistä vaikeuksista. Tuli sellainen olo, että haluan jakaa myös niitä itse. Ei ole häpeä, myöntää että on myös vaikeuksia, koska ne kuuluvat elämään. Ja ilman vaikeuksia ei voi oppia, ja ilman että vaikeuksista kertoo ei voi saada myöskään apua ja vertaistukea, mikä itselleni on ainekin todella tärkeä asia.

VAHVUUDET
 • Työ. Sain töitä viime syyskuussa, jota olenkin jatkanut ihan näihin päiviin saakka. Muutamia taukoja oli viime vuoden puolella töistä, koska olen 0h sopimuksella, mikä tuo omalta osaltaan myös epävarmuutta tuloihin. Kuitenkin nyt näyttäisi siltä, että töitä on tulossa riittämiin ja voisinkin sanoa tulojen säännöllistyneen.
 • Työstä rahaan, minulla on onneksi lähipiirissä ihmisiä joilta saan tiukan paikan tullen "pikavipin", esimerkiksi yllättäviin suuriin eläinlääkärikuluihin.
 • Tilat. Toiveissa on edelleen lasitettu parveke tai aitaus freteille ulos. Tällä hetkellä asumme kerrostalo kaksiossa, jossa ei valitettavasti näihin ole mahdollisuutta. Mielestäni meillä on kuitenkin hyvät tilat eläimille. Asunnossamme on iso olohuone, jossa meillä on makuuhuone/olohuone yhdistelmä ja freteillä on oma huone.
 • Ruokailu. Meillä fretit syövät vain raakaruokaa. Tämänkin voisin jakaa sekä heikkoudeksi, että vahvuudeksi. Ruuan säilytys tilat voisivat olla paremmat, jotta voisin ostaa vielä isompia ruokasatseja eläimille niin, että meillekkin jäisi pakkasesta tilaa. Toivoisin myös tulevaisuudessa, että voisin syöttää laumallemme enemmän kokonaisia eläimiä. 
 • Muiden tuki. Olen onnellinen, että olen löytänyt mahtavan kasvattajan, sekä ihania fretti ihmisiä elämääni, joista on tämän harrastuksen myötä tullut korvaamattomia ystäviä, ja tukijoita. Tiedän, että minulla on ihmisiä joiden kanssa voin surra vaikeuksia, mutta myös iloita onnistumista.
 • Lauma. Tämänkin voisi luetella niin heikkoudeksi, kuin vahvuudeksi. Meillä on tällä hetkellä suhteellisen iso lauma, joka toimii hyvin yhteen, ei täydellisesti mutta toimii. Meillä on vielä pieniä kemia ongelmia Nitron ja Ramonen kanssa, mutta pahimmilta ongelmilta on nyt selvitty, kun nuorimmaisen kiima on mennyt ohi.

HEIKKOUDET
 • Teen vuorotyötä, joka toinen viikko iltavuoroa ja joka toinen aamuvuoroa. Yleensä iltavuoro viikolla en kerkeä olemaan frettien kanssa niin paljon kun haluaisin. Usein meidän porukka on iltaisin aktiivisimmillaan, ja kun puoli yhdeltätoista illalla tulen kotiin, menee ilta melkein poikkeuksetta suihku, ruoka ja televisio, jonka jälkeen onkin jo aika käydä nukkumaan.
 • Omat huolet ja murheet. Mietin haluanko kirjoittaa tätä blogiin mutta mitäpä sitä kieltämäänkään. Huolet, murheet ja vanhat haavat ovat osa elämää, ja välillä tuntuu että ne vievät mukanaan. Koen sen heikkoutena, mutta myös meidän lauman vahvuutena ja kumppanin tukemana asiat saadaan aina järjestymään. On kausia kun tuntuu, että oma jaksaminen on nollassa, ja silloin korostuu oma väsymykseni, mutta myös eläinten tärkeys. Eläimet on kuitenkin hoidettava, ja niiden antama rakkaus ja aktiivisuus saa myös omat murheet pienenemään ja saa mielen rentoutumaan. Blogi kirjoitus viime syksystä Sisaren Suru blogissa.
 • En tiedä kuuluko tämä kohta ihan aiheeseen, mutta koen tällä hetkellä haasteena tämän eläinmäärän kanssa esimerkiksi reissaamisen. Olemme suunnitelleet toukokuun lopulle ulkomaan matkaan, ja tämän kaiken suunnittelun keskellä on tullut mietittyä mm. lauman hoitopaikkaa. Tälläistä laumaa, kun ei saa tuosta vaan hoitoon, eikä meiltä toistaiseksi löydy vakituisia hoitajia, koska reissaamme niin harvoin.
  Oman haastavuutensa tuo myös se, että Oskari tarvitsee säännöllisesti sydänlääkkeensä.

Millaisia heikkouksia teillä on, entä vahvuuksia? 
Miten olette selvittäneet kiperimmätkin tilanteet?

1 kommentti:

 1. Mielenkiintoinen aihe ja sai kyllä kanssa miettimään näitä juttuja omassa eläintenpidossa. Se on yllättävän vapauttavaa kun pääsee kirjoittamaan esimerkiksi omaan blogiin myös niitä huonompiakin ajatuksia ylös ja saa muilta vertaistukikokemuksia. Silloin myös se kynnys kirjoittaa nimenomaan niitä vaikeampiakin juttuja on pienempi.

  Ps. Fretit on niin suloisia ❤ jään silmäilemään teidän blogia jatkossakin:)

  VastaaPoista

Hyvällä maulla kirjoitetut risut ja ruusut, sekä kysymykset ovat tervetulleita !